DOLAR 34,9739 0.16%
EURO 36,7420 0.28%
ALTIN 2.974,72-1,04
BITCOIN 35510901,64%
Kahramanmaraş
-4°

AZ BULUTLU

13:04

ÖĞLE'YE KALAN SÜRE

Kahramanmaraş’ta 60 Yıldır Tahta Kaşık ve Tarhana Küreği Yapıyor
  • Habernik
  • Ekonomi
  • Kahramanmaraş’ta 60 Yıldır Tahta Kaşık ve Tarhana Küreği Yapıyor

Kahramanmaraş’ta 60 Yıldır Tahta Kaşık ve Tarhana Küreği Yapıyor

ABONE OL
20 Kasım 2024 15:56
Kahramanmaraş’ta 60 Yıldır Tahta Kaşık ve Tarhana Küreği Yapıyor
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Kahramanmaraş (SHA) – Kahramanmaraş’ın Onikişubat ilçesine bağlı Suluyayla köyünde yaşayan 80 yaşındaki Osman Arık, 60 yıldır ağaçlardan tahta kaşık, çomça ve tarhana küreği üretimi yapıyor. Geleneksel sanatını yaşatmaya devam eden Arık, bu alanda oldukça saygın bir isim haline geldi.


Bütün çocuklarını tahta kaşık yaparak okutan Osman Usta, ata yadigarı mesleğini köyünde sürdürüyor. İlerleyen yaşına rağmen, günde 5-6 kaşık üreterek ve ağaç üzerinde çalışarak becerisini geliştirmeye devam ediyor. Babasından öğrendiği bu sanatı, teknolojik alet kullanmadan icra etmeye özen gösteriyor.
Osman Arık, devletin orman köylülerine sağladığı odun iştigalinden faydalanarak kullanmadığı ağaçlar ile keser ve oyma aletleri kullanarak tahta kaşık, çatal, kevgir, kepçe, spatula ve tarhana küreği gibi ürünler üretiyor. Tahta ürünlerin dayanıklılığı ve sağlığı açısından tercih edildiğini belirten Arık, “Kaşıkları genellikle akçaağaç ve meşeden yapıyorum. Çünkü dayanıklı ve güzel kokulu oluyorlar. Akçaağaçları, meşe ormanlarının bulunduğu alandan temin ediyorum. Günde 5-6 kaşık yapıyorum. Şimdi tahta kaşığı daha çok tercih ediyorlar, bu çizme yapmaz,” şeklinde konuştu.


Kahramanmaraş’ın yöresel ürünleri arasında yer alan Osman Usta’nın tahta işleri, hem sanatı yaşatma çabası hem de doğal ve sağlıklı malzemeler kullanma konusundaki hassasiyetiyle dikkat çekiyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.